Man in Veenendaal gepakt voor witwassen tientallen miljoenen euro’s aan bitcoins

De politie heeft in Veenendaal een man gepakt die verdacht wordt van het witwassen van tientallen miljoenen euro’s aan bitcoins.

De politie kwam de 39-jarige verdachte op het spoor nadat gestolen bitcoins uit een malafide software update van Electrum wallet bij hem terecht waren gekomen. Dit was aanleiding om verder onderzoek te doen, waaruit bleek dat de man bitcoin omwisselde voor de privacycoin monero en vice versa. Hierdoor is de het geld moeilijker te traceren. Zijn dienst kon plaatsvinden via het anonieme online netwerk Bisq.

Bij de aanhouding van de man is zijn woning in Veenendaal doorzocht. Hierbij zijn diverse gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek van de politie gaat door, onder meer naar de digitale betaalmiddelen die de man in bezit heeft en naar de gegevensdragers. De winst die de verdachte zou hebben gemaakt heeft de politie in de vorm van cryptovaluta in beslag genomen.

De man is donderdag 8 september heengezonden en blijft verdachte. Het opsporingsonderzoek wordt gedraaid door het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland, in samenwerking met het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland