Man in verleden veroordeeld voor handel in wiet verdacht van witwassen half miljoen euro

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man voor het witwassen van bijna een half miljoen euro. De verdachte werd eerder veroordeeld voor de handel in wiet.

De officier van justitie heeft in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf van 30 maanden geëist tegen de 70-jarige man. Tegen een 57-jarige vrouw eist het OM een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het OM verwijt de man en vrouw het witwassen van circa 475.000 euro via de aankoop van een woning in een dure woonwijk in Rotterdam.

De 70-jarige man is in het verleden veroordeeld voor fraude en betrokkenheid bij de handel in woet. De man en vrouw kochten en verbouwden vier jaar geleden een huis met inkomsten die volgens justitie niet uit legale bron afkomstig zijn. Van de inkomsten die zij opgaven bij de belastingdienst, konden zij het huis van 350.000 euro en de verbouwing voor meer dan 100.000 euro niet betalen.

Voor de aanschaf van de woning waren diverse stortingen bij de notaris door familieleden en een bekende van verdachten gedaan. Later bleek dat er vooraf aan veel van die overboekingen contante gelden werden gestort op de rekeningen. In juli 2018 werd de woning doorzocht en heeft de politie in een plantenpot 15.500 euro gevonden. Het geld is toen in beslag genomen.