Man met uitkering voor de rechter vanwege 29 auto’s op naam en 298 Marktplaats advertenties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een taakstraf geëist tegen een man die zes jaar lang onterecht een uitkering had terwijl hij handelde en werkte voor een onderneming die op naam stond van zijn partner.

De politie en het OM kwamen de man via informatie van het UWV op het spoor. De man bleek zich via de onderneming van zijn partner bezig te houden met carwrapping en met de verkoop van auto’s en auto-onderdelen. Uit onderzoek kwam naar voren dat de man in de periode dat hij een uitkering ontving, 29 kentekens op zijn naam had en 298 advertenties op marktplaats plaatste. Ook rolde de politie in maart 2016 een wietkwekerij op in zijn woning en zat de man in 2013 een tijdje vast in België. De man had al deze informatie moeten delen met het UWV. 

‘Gelet op de aard, omvang en het terugkerende karakter van de activiteiten, was er geen sprake van incidentele handel en restauratie. Dit waren op geld waardeerbare werkzaamheden en geen hobbywerkzaamheden.’ Een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden met een proeftijd van 2 jaar vindt de officier van justitie op zijn plaats. De man moet, via het UWV, bijna 166.000 euro terugbetalen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.