Man moet 1,5 miljoen illegale winst uit fraude met fruithandel betalen aan de Staat na eis 27,5 miljoen euro

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot het betalen van ruim 1,5 miljoen euro aan de Staat voor fraude in handel met fruit. Justitie 27,5 miljoen euro geëist.

De 73-jarige man zou tussen 2005 en 2010 samen met meer dan 20 tuinders valse koopovereenkomsten hebben opgesteld en geld op deze wijze hebben witgewassen. Hierbij maakte hij gebruik van de door hemzelf in het buitenland opgerichte rechtspersonen en een groot aantal Luxemburgse bankrekeningen. Zo creëerden ze een omvangrijk zwart-geld-circuit. De verdachte haalde miljoen euro’s aan omzet per jaar uit de verkoop van de oogsten van de tuinders, die door Poolse arbeiders was geplukt. Op 19 februari 2020 werd hij door de rechtbank veroordeeld tot een maximale taakstraf van 240 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een geldboete van 134.000 euro.

Volgens de officier van justitie maakte de verdachte door zijn strafbare handelen in totaal ruim 27,5 miljoen euro buit. Dit zou hij moeten terugbetalen. De rechtbank oordeelt dat het OM onvoldoende inzichtelijk heeft gemaakt welke strafbare feiten hebben geleid tot welk voordeel voor de verdachte. De rechtbank moet de vordering daarom grotendeels afwijzen. Voor de rechtbank staat wel vast dat de verdachte ruim 1,5 miljoen euro illegale winst heeft gemaakt en dit bedrag moet hij aan de Staat betalen.