Man na 31 jaar onschuldig in Amerikaanse gevangenis voor moord op vrije voeten

In de Verenigde Staten is een man die 31 jaar onschuldig heeft vastgezeten voor een moord op vrije voeten gesteld.

Het gaat om de 55-jarige Thomas Raynard James die in 1991 werd veroordeeld. De man werd schuldig bevonden en veroordeeld voor een gewapende overval op een woning in Miami in januari 1990. Hierbij werd een persoon doodgeschoten. Na de overval werd door getuigen en tipgevers gewezen naar een man die zou luisteren naar de naam Thomas James of Tommy James.

De rechercheurs verspreidden hierop foto’s van Thomas Raynard James, waarmee een verkeerde verdachte werd opgespoord. De 23-jarige James werd uiteindelijk aangehouden door de politie en vastgezet op verdenking van betrokkenheid. Op 11 januari 1991 werd hij veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord.

James bleef vanuit de gevangenis zijn eigen zaak onderzoeken en hield vol onschuldig te zijn. Zijn moeder bleef in haar zoon geloven en zocht naar antwoorden. Alle inspanningen bleken niet voor niets want woensdag heeft een rechter erkend dat James onterecht is veroordeeld. Na 31 jaar detentie is hij nu op vrije voeten.

De uitspraak volgde op een onderzoek van de openbaar aanklager van Miami waaruit bleek dat niet alleen de veroordeling dubieus was, maar ook dat James onschuldig is zoals hij vanaf het begin heeft aangegeven. De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de getuigenverklaringen hebben geleid naar de verkeerde ‘Thomas James’.