Man opgepakt in Rotterdam voor witwassen 120.000 euro buitgemaakt met ‘corona-oplichting’

De politie heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het witwassen van 120.000 euro buitgemaakt met oplichting rond het coronavirus.

Agenten hielden in de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 april een 27-jarige Hagenaar aan die het geld inde dat via een malafide webwinkel in coronagerelateerde producten werd betaald. De man wordt verdacht van witwassen door zijn bankrekening aan de oplichters achter de nepwebwinkel ter beschikking te stellen. Via zijn rekening werd meer dan 120.000 euro weggesluisd.

Het ging om een site waarop medische goederen werden aangeboden, zoals mondkapjes en infraroodthermometers. De webwinkel was nagenoeg niet van echt te onderscheiden en maakte gebruik van de bedrijfsgegevens van een bestaand, bonafide bedrijf. Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis in China, bestelde een slachtoffer er voor ruim 259.000 US dollar aan infraroodthermometers. Het slachtoffer had na telefonisch contact te hebben gehad met het zogenaamde bedrijf de helft van het bedrag al vooruit betaald. Het slachtoffer kreeg de producten nooit geleverd, meldt een woordvoerder van de politie.

Uit het rechercheonderzoek bleek dat het geld van de bestellingen binnenkwam op de bankrekening van de aangehouden verdachte. Hij fungeerde als zogenoemde geldezel. Het geld werd snel in contanten opgenomen en is daarna verdwenen. Het onderzoeksteam kwam de verdachte enkele weken geleden al op het spoor en doorzocht zijn woning. De man was niet thuis en zou zich naar eigen zeggen zelf melden bij de politie maar deed dit niet.

Hierop werd de man als gesignaleerd opgenomen in de politiesystemen. In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 april zagen surveillerende agenten rond middernacht de man in Rotterdam rijden. Daarop werd de verdachte aangehouden en vastgezet. De 27-jarige Hagenaar is na enkele dagen heengezonden en moet zich later voor de rechter verantwoorden.