Man opgepakt voor bankhelpdeskfraude oplichting hoogbejaarden via overlijdensadvertenties

De politie heeft een man uit Den Bosch aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij bankhelpdeskfraude.

De verdachte kwam in het vizier van de politie omdat in Limburg een aantal hoogbejaarde personen aangifte deden nadat zij slachtoffer werden van iemand die zich voordeed als een medewerker van de bank. De man wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij zaken in onder andere Valkenburg en Brunssum en in verschillende andere provincies in het land.

De oplichters gingen op slinkse wijze te werk. Via overlijdensadvertenties in kranten werden recent weduwen en weduwnaars benaderd. De verdachte gaf zich uit als een medewerker van de bank. De man wist zijn slachtoffers te overtuigen dat er iets mis was met hun bankrekening. Om te voorkomen dat er geld van de rekening kon worden gehaald, zouden zijn hun pinpas moeten laten blokkeren. Om de slachtoffers te helpen bood hij aan de bankpas en pincode op te komen halen.

Op het moment dat de pinpas in handen was werd er geld gepind van de bankrekeningen. Het ging gemiddeld om bedragen van tussen de 2000 en 2500 euro. In de meeste gevallen waren er beelden beschikbaar van de oplichter bij de pinautomaten en bij de winkels waar hij met de gestolen pinpassen dure spullen kocht. De man opereerde niet alleen en de politie verwacht dan ook binnenkort meer personen aan te kunnen houden.