© Crime-Nieuws.nl

Man riskeert 25 jaar cel voor witwassen en exploiteren cryptovaluta exchange

Op dinsdag is een aanklacht vrijgegeven waarin de Wit-Russische en Cypriotische staatsburger, Aliaksandr Klimenka (42), wordt beschuldigd van het witwassen van geld en het exploiteren van de digitale valutawissel BTC-e zonder de vereiste vergunning.

De aanklacht stelt dat Klimenka, samen met medeverdachte Alexander Vinnik en anderen, tussen 2011 en juli 2017 de controle had over BTC-e, een digitale valutawissel die diende als een belangrijk knooppunt voor cybercriminaliteit en online witwaspraktijken.

Gedurende deze periode zou BTC-e zijn gebruikers in staat hebben gesteld om met een hoge mate van anonimiteit in bitcoin te handelen. Het platform ontwikkelde een klantenbestand dat sterk afhankelijk was van criminele activiteiten, waarbij het transacties faciliteerde voor cybercriminelen wereldwijd. De organisatie ontving criminele opbrengsten uit diverse activiteiten, waaronder computerinbraken, ransomware-fraude, identiteitsdiefstal, corruptie bij de overheid en drugshandel.

Een opmerkelijk aspect van de aanklacht is dat, ondanks het feit dat BTC-e aanzienlijke zaken deed in de Verenigde Staten, het platform niet was geregistreerd als gelddienstenbedrijf bij het Amerikaanse ministerie van Financiën. BTC-e voldeed niet aan antiwitwasprocedures, had geen ‘ken uw klant’ (KYC)-verificatie en miste een antiwitwasprogramma zoals vereist door federale wetgeving.

Aliaksandr Klimenka, die op 21 december 2023 op verzoek van de Verenigde Staten in Letland werd gearresteerd, maakte op 7 februari zijn eerste verschijning in San Francisco. Momenteel zit hij vast en bij een veroordeling riskeert Klimenka een maximale gevangenisstraf van 25 jaar.

De aanklacht benadrukt de inspanningen van de Amerikaanse autoriteiten om internationale samenwerking aan te gaan bij het aanpakken van financiële criminaliteit en digitale valutaplatforms die betrokken zijn bij illegale activiteiten. Het BTC-e platform, dat naar verluidt ook werd gebruikt voor criminele transacties, toont aan hoe digitale valutawissels in het vizier van wetshandhavingsinstanties komen bij het nastreven van internationale witwaspraktijken en illegale financiële activiteiten.