Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man uit Amersfoort veroordeeld die in woning ex afluisterapparatuur probeerde te plaatsen

Een man uit Amersfoort die zijn ex probeerde af te luisteren in haar woning is door de rechtbank veroordeeld voor stalking.

De 33-jarige man belde op december 2020 zijn partner, met wie hij op dat moment in scheiding lag, meerdere keren met een afgeschermd nummer. Daarnaast begaf hij zich meerdere keren in de buurt van haar woning, terwijl hij dat niet mocht vanwege een opgelegde gedragsaanwijzing. In elk geval één keer gaat de man ook, zonder toestemming, de woning binnen.

Op dat moment vervangt hij een stekkerdoos die achter de televisie ligt. In de door hem geplaatste stekkerdoos zit een microfoontje en een simkaart. Op het moment dat hij naar het nummer van die simkaart belt hoort hij het geluid dat de microfoon opvangt. Als de vrouw thuiskomt merkt zij dat er iemand op de bovenverdieping is. Daarop beslist ze weer weg te gaan. Kort daarna ziet ze door het zolderraam haar ex-partner. Die verlaat vervolgens de woning, maar wordt staande gehouden door jongens die hem al vaker bij de woning van de vrouw zagen.

De man ontkent de stekkerdoos met afluisterapparatuur te hebben geplaatst en hij ontkent ook zijn ex-vrouw te hebben lastiggevallen. De rechtbank gelooft dit niet want uit onderzoek blijkt dat de man in de buurt is geweest van een zogenoemde spyshop in Amsterdam, aldus een woordvoerder. Ook blijkt er met zijn telefoon meerdere keren te zijn gebeld naar het telefoonnummer van de simkaart in de stekkerdoos én naar zijn ex-vrouw. 

De rechtbank vindt in deze zaak een taakstraf van 160 uur waarvan 118 uur voorwaardelijk een passende straf. Omdat de man al 21 dagen in voorarrest gezeten heeft, worden die dagen verrekend met het onvoorwaardelijke deel van de taakstraf.