Man uit Arnhem moet cel in na afpersing 5000 euro en belediging politieagenten

De rechtbank heeft een man uit Arnhem veroordeeld voor afpersing van 5000 euro en belediging van politieagenten.

De 43-jarige man ging op 2 september 2021 ’s nachts naar de woning van het slachtoffer in Ede. Er was sprake van een zakelijk conflict en door middel van verbaal en fysiek geweld haalde hij het slachtoffer volgens de rechtbank over om 5000 euro te betalen. Dezelfde nacht werd de verdachte aangehouden waarbij hij twee agenten beledigde.

De man verklaarde dat hij en het slachtoffer een lopend geschil hadden en dat hij naar de woning was gegaan om te onderhandelen daarover. Ook verklaarde hij verder dat hij verbaal mogelijk wel stevig uit de hoek kan zijn gekomen, maar dat van dwang zeker geen sprake was. 

De rechtbank gaat daar niet in mee en neemt de verklaring van het slachtoffer als uitgangspunt. Daaruit komt naar voren dat hij enkel het geld heeft afgegeven vanwege het geweld en dreiging met geweld. Het slachtoffer heeft zich vanwege dit incident lange tijd onveilig gevoeld.

De rechtbank heeft de verdachte een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast moet hij de afgeperste 5000 euro terugbetalen aan het slachtoffer.