Foto ter illustratie.

Man uit Den Haag hoort 10 jaar eisen voor handel in ‘collo’ blokken cocaïne vanuit gevangenis

Een 36-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van grootschalige drugshandel, zowel binnen als buiten Nederland.

Volgens het Openbaar Ministerie zette hij zijn criminele activiteiten voort vanuit de gevangenis, ondanks zijn arrestatie in augustus 2020. De man zou vanuit zijn cel de handel in cocaïne, speed, XTC, hasj en wiet hebben aangestuurd, waarbij hij contacten onderhield met internationale drugslijnen. Justitie ziet hem als een invloedrijke crimineel die zelfs gevangenispersoneel onder druk zette om zijn handel voort te zetten.

Aanhouding en hack op Encrochat

De verdachte werd in augustus 2020 gearresteerd in een onderzoek naar de internationale drugshandel. De politie kwam hem op het spoor nadat de Franse autoriteiten de servers van Encrochat wisten te kraken. Via deze versleutelde berichtendienst gaf hij instructies over drugstransporten en geldstromen. Uit de onderschepte berichten bleek dat hij betrokken was bij de import en export van grote hoeveelheden drugs, met transporten naar onder andere Engeland, Duitsland, Zweden en Denemarken.

Communicatie vanuit de gevangenis

Kort na zijn arrestatie wist de man al binnen enkele weken een mobiele telefoon in handen te krijgen, waarmee hij zijn handel voortzette. In chatgesprekken schreef hij dat er “druk was gezet” om een corrupte bewaarder te regelen. Op 26 augustus 2020 verstuurde hij een bericht waarin hij aangaf “op zijn cel te zitten en te kunnen praten”. Uit de berichten blijkt ook dat hij erkende dat zijn aanhouding te maken had met de Encrochat-hack. Daarnaast gebruikte hij accountnamen die sterk leken op de namen die hij eerder in versleutelde communicatie had gebruikt.

Grote sommen geld en drugstransporten

De verdachte sprak in zijn berichten over aanzienlijke drugstransporten en geldbedragen. Op 4 september 2020 besprak hij met een handlanger de kosten van een lading cocaïne uit Colombia. Er werd gesproken over ‘collo’ en ‘stempel’, termen die in het drugscircuit worden gebruikt voor transporten en merktekens op cocaïneblokken. Hij gaf aan dat hij zeven blokken kon kopen en stelde voor om meteen vijftig kilo te nemen, omdat er weinig beschikbaar was.

In een eerder onderzoek was bij de verdachte al een bedrag van bijna 1,5 miljoen euro in contanten in beslag genomen. In de chats werd gerefereerd aan een huiszoeking waarbij geen drugs werden gevonden, maar waarbij het geldbedrag werd ontdekt en in beslag werd genomen.

OM: verdachte vormt een ernstig gevaar

Volgens het OM behoort de verdachte tot een groep criminelen die niet terugdeinst voor opsluiting en over genoeg macht en middelen beschikt om zijn activiteiten door te zetten. Justitie maakt zich zorgen over deze categorie gedetineerden, vooral omdat hun criminele invloed zich niet alleen beperkt tot het drugsmilieu, maar zich steeds vaker richt op medewerkers van de rechtsstaat. In dit geval bleek uit de chatberichten dat een gevangenismedewerker onder druk werd gezet om de verdachte te helpen.

Gezien de omvang van de drugshandel, de internationale connecties en het feit dat hij zijn handel zelfs vanuit de cel wist voort te zetten, eist het OM een gevangenisstraf van tien jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Volg Crime Nieuws op:

WhatsApp Instagram Snapchat Twitter (X)