Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man uit Drenthe die eerder crypto zou hebben gestolen opnieuw gepakt voor buitmaken cryptovaluta

Een man uit Drenthe die eerder crypto zou hebben gestolen is opnieuw gepakt voor het buitmaken van zeker 125.000 euro cryptovaluta.

De rechtbank in Assen heeft besloten dat een 20-jarige man uit Eelderwolde nog zestig dagen langer in voorlopige hechtenis moet blijven. Hij wordt verdacht van diefstal van cryptovaluta. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt dat de man via verschillende methoden sms-berichten voor 2-factor-authenticatie wist te bemachtigen, wat nodig is om op een veilige manier in te loggen. Hierdoor kon hij toegang krijgen tot de cryptowallets van slachtoffers en deze leeghalen. Naast diefstal van cryptovaluta wordt de man ook beschuldigd van computervredebreuk, oplichting, oneigenlijk gebruik van telecommunicatie en witwassen.

De verdachte werd eerder op 1 december 2022 veroordeeld door de rechtbank Noord-Nederland voor vergelijkbare feiten, waarbij hij een gevangenisstraf van 48 maanden kreeg opgelegd, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. Omdat hij destijds in voorlopige hechtenis zat en al een groot deel van zijn onvoorwaardelijke straf had uitgezeten, kreeg hij begin 2023 meer vrijheden. Het vermoeden bestaat echter dat hij na zijn veroordeling, vanaf maart van dit jaar, is doorgegaan met het plegen van dezelfde soort misdrijven.

De aanhouding van de verdachte vond ruim twee weken geleden plaats als gevolg van een onderzoek van Team Cybercrime Noord-Nederland van de politie. Bij de doorzoeking van zijn woning zijn telefoons, gegevensdragers en contant geld in beslag genomen. De geschatte totale schade bedraagt op dit moment minstens 125.000 euro. Aangezien het onderzoek nog loopt, is het mogelijk dat het schadebedrag hoger wordt en dat er nog verdere aanhoudingen plaatsvinden.

De verdachte heeft tot vandaag in beperkingen gezeten, wat betekent dat hij alleen via zijn advocaat contact mocht hebben met de buitenwereld. Deze beperkingen zijn vandaag opgeheven.