© Crime-Nieuws.nl

Man uit Leeuwarden aangehouden voor 600 kilo blokken cocaïne in Antwerpen

De politie heeft aanhoudingen verricht in verband met de smokkel van een partij cocaïne van 600 kilogram via de haven van Antwerpen.

De drugs zijn op 3 mei jongstleden aangetroffen bij een controle van de Belgische douane. Het drugstransport kwam in beeld in een onderzoek van de politie Noord-Nederland dat was gestart op basis van informatie uit gekraakte versleutelde berichten via onder meer de pgp-leveranciers ANOM en Encrochat. Een 40-jarige man uit Leeuwarden is op 4 mei aangehouden en zat sindsdien in volledige beperkingen.   

Op woensdag 18 mei is de man voorgeleid aan de raadkamer in Leeuwarden. De raadkamer heeft besloten dat hij de komende negentig dagen in voorlopige hechtenis blijft. De beperkingen zijn er sindsdien af. Het OM verdenkt hem naast de invoer van cocaïne ook van het opzetten van laboratoria waar synthetische drugs worden geproduceerd.

Het gaat om een drugslab dat op 17 januari 2021 in Miedum werd aangetroffen en ontmanteld. Bij de politie Noord-Nederland was informatie binnengekomen dat op deze locatie drugs zouden worden geproduceerd wat leidde tot een doorzoeking. In het onderzoek zijn naast de hoofdverdachte, nog twee verdachten aangehouden. Het betreft een 50-jarige man uit Drachten en een 39-jarige man uit Leeuwarden.  Zij zijn na hun aanhouding gehoord en inmiddels weer heengezonden.