Een man uit Noord-Nederland blijkt meer dan een miljoen euro kwijt te zijn geraakt nadat hij op een phishing sms’je klikte.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in september een onderzoek gestart naar de grootschalige oplichting. Het slachtoffer een kreeg een sms’je waarin gemeld werd dat zijn bankpas zou verlopen. Door op de link te klikken kon hij volgens het bericht een nieuwe pas aanvragen. De man geloofde het omdat zijn echte pas binnenkort daadwerkelijk zou verlopen.

Na het klikken kwam hij op een site terecht die precies leek op die van zijn bank. De man vulde zijn gegevens in waarna de daders hun slag hebben geslagen. Binnen een nacht werd het slachtoffer volledig kaalgeplukt. Er werd voor meer dan een miljoen euro gestolen.

Justitie heeft een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat er 136 geldezels betrokken zijn geweest bij de oplichting. De geldezels zijn geïdentificeerd maar de echte daders die het geld van de rekeningen van de geldezels hebben gehaald, zijn nog niet in beeld. Het onderzoek naar de grootschalige oplichting is nog in volle gang.