Man uit Spijkenisse die zich voordeed als vrouw op datingsites cel in voor chantage en witwassen

De rechtbank heeft een man uit Spijkenisse veroordeeld tot een celstraf voor chantage en witwassen.

Via verschillende datingsites zocht de 23-jarige man contact met de gedupeerden en deed zich voor als vrouw. Er werd wat gesproken en later stuurden slachtoffers ook expliciete beelden van zichzelf. Zodra dit het geval was werden ze bedreigd en vertelde de dader de beelden te gaan delen met familie en/of vrienden. Als er betaald werd dan zou er niets gebeuren. Een aantal slachtoffers zag zich genoodzaakt om tot betaling over te gaan.

Volgens de rechtbank houdt de man met zijn handelen geen rekening met wat deze delicten voor de slachtoffers betekent. Hij ging op een geraffineerde wijze te werk en maakte de slachtoffers kwetsbaar. Zijn enige doel hierbij was om geld te verdienen ten koste van de slachtoffers. Hierbij toonde de man geen enkel respect voor zijn slachtoffers. In een aantal gevallen heeft hij ook daadwerkelijk compromitterende foto’s van slachtoffers verspreid.

De rechtbank heeft de verdachte schuldig bevonden en 24 maanden cel opgelegd. Zijn 25-jarige vriendin is eveneens veroordeeld voor het medeplegen van witwassen. Zij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden opgelegd. Daarbij moet ze een taakstraf van 100 uur uitvoeren.