Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man uit Utrecht hoort cel eisen na aanschaffen acht automatische vuurwapens

Een 48-jarige man uit Utrecht staat terecht voor poging om een gewoonte te maken van het voorhanden hebben van vuurwapens. Hij bestelde in een periode van een paar weken acht automatische Glocks, dubbele en verlengde patroonhouders, een demper, een richter en 400 stuks munitie.

Het onderzoek naar de man startte in mei 2023, nadat er informatie binnenkwam dat hij wapens probeerde te kopen op internet. De politie nam contact met de man op en stelde een afspraak met hem. Tijdens deze afspraak, die werd geleid door twee agenten die zich voordeden als wapenverkopers, gaf de man aan dat de wapens bedoeld waren voor zijn zelfvoorzienende community van ex-militairen.

De man noemde zichzelf tegenover de agenten soeverein en legde uit dat hij anti-overheid is. Hij zei dat hij en zijn community zich aan het bewapenen zijn tegen de overheid.

Uit onderzoek van de telefoon van de man bleek dat hij al sinds augustus 2022 op zoek was naar wapens. In zijn chatgeschiedenis werden de zinnen “Lets arm ourselves” en “Een gewapend mens is vrij, een ongewapend mens is een slaaf” gevonden.

De officier van justitie eist vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de man. Ze vindt dat het gedrag van de man een reële geweldsdreiging vormt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De AIVD heeft in een rapport uit 2022 gewaarschuwd voor de dreiging van anti-institutioneel extremisme, waar soevereinen deel van uitmaken. De AIVD stelt dat deze groepering een toenemende bedreiging vormt voor de democratische rechtsorde.