© OM

Man uit Utrecht in Abu Dhabi gepakt voor smokkel ruim 23.000 kilo cocaïne

In verband met het onderzoek naar de smokkel van 23.000 kilo cocaïne zijn er twee nieuwe verdachten aangehouden. De arrestaties vonden in Zwitserland en Abu Dhabi plaats.

Het gaat om een 36 jarige verdachte uit Groot-Brittannië die afgelopen vrijdag werd aangehouden in Zwitserland. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van 7179 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. De Belgische Douane ontdekte de cocaïne op 20 februari 2021. De duizenden kilo’s bleken verstopt te zitten in blokken hout.

De andere verdachte, die vóór het weekend in de Verenigde Arabische Emiraten door de politie werd gearresteerd, wordt eveneens verdacht van betrokkenheid bij dezelfde partij cocaïne. Het gaat om een 40 jarige man uit Utrecht. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem er daarnaast ook nog van betrokken te zijn geweest bij de invoer van nog een partij van 16.174 kilo cocaïne.

De enorme partij cocaïne zat verstopt in blikken bouwplamuur en werd per schip via Hamburg gesmokkeld. Daar troffen douaniers op 12 februari de grote partij cocaïne aan. De ruim 16 ton drugs zat in drie containers afkomstig uit Paraguay. Een destijds 28-jarige man uit Vlaardingen die toen werd aangehouden als verdachte, is inmiddels door de rechtbank Rotterdam voor zijn rol bij de invoer veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar.

Recent hebben verschillende politiediensten in België, Duitsland, Nederland, Paraguay en Spanje invallen verricht in verband met het onderzoek naar de smokkel van de 23.000 kilo cocaïne. Er zijn tientallen verdachten aangehouden. Ook nam de politie verschillende goederen in beslag waaronder een bedrag van 2,8 miljoen euro cash. De totale onderschepte hoeveelheid van ruim 23.000 kilo cocaïne heeft een straatwaarde van ruim 600 miljoen euro. Het onderzoek naar de smokkel van de grootste partij cocaïne ooit naar Nederland is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.