Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man uit Utrecht veroordeeld voor uitschelden en grijpen in kruis politieagent

De rechtbank heeft een man uit Utrecht veroordeeld tot cel- en taakstraf voor poging tot zware mishandeling van een politieagent.

In de nacht van 30 mei dit jaar liep de 21-jarige man in de Potterstraat en riep wat scheldwoorden in dronken toestand naar een agent. Die besluit de man daarop aan te houden voor openbare dronkenschap. Er ontstaat een worsteling waarbij in eerste instantie de agent bovenop de man komt te liggen. Die verzet zich hevig. Als hij de agent in zijn kruis grijpt, zijn de rollen ineens omgedraaid. De man komt bovenop de agent terecht en klemt met één arm zo’n 30 seconden zijn nek. In zijn aangifte vertelt de agent dat hij uit alle macht los probeerde te komen en dat hij nog amper lucht kreeg. Toch lukt het hem om uiteindelijk los te komen door de man twee keer in zijn gezicht te slaan. 

Volgens de officier van justitie was er in deze zaak sprake van poging tot doodslag. De rechtbank gaat daar niet in mee. Het is niet bewezen dat de man ook daadwerkelijk de bedoeling had om de agent te doden. Daarnaast zit er onvoldoende informatie in het dossier waaruit blijkt dat de kans op een dodelijke afloop aanzienlijk was. De man hield de agent met zijn rechterarm onder de oksel vast en klemde met zijn andere arm zijn nek. De agent was nog in staat om de man meerdere harde klappen te geven.

De verdachte is schuldig bevonden inzake poging zware mishandeling, mishandeling en belediging van de agent. Hij krijgt een deels voorwaardelijke celstraf en de maximale taakstraf van 240 uur. Hij hoeft niet terug naar de gevangenis omdat hij al 13 dagen heeft vastgezeten.