Man veroordeeld tot celstraf voor bestellen ruim 164.000 euro via gehackte accounts Wehkamp

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf voor onder meer hacken na bestellingen voor ruim 164.000 euro met gehackte accounts van Wehkamp-klanten.

De 26-jarige man uit Rheden wist tussen 2015 en 2017 toegang te krijgen tot accounts van klanten van de Wehkamp. Via die accounts werd voor ruim 164 duizend euro aan luxe goederen besteld, waaronder iPhones. De inloggegevens van een deel van die klanten verkreeg de verdachte samen met andere verdachten via phishing. De klanten ontvingen een nepmail van Marktplaats dat hun e-mailadres was gewijzigd. Dit konden zij ongedaan maken door op de link in de mail te klikken en hun gegevens opnieuw in te voeren.

De gegevens die zij achterlieten, kwamen terecht bij de 26-jarige man en derden. Op die manier kon er worden ingelogd en zijn er bestellingen geplaatst die werden afgeleverd bij afhaalpunten. Daarnaast werd in 2017 een aannemersbedrijf slachtoffer van factuurfraude en werd in totaal 108.900 euro overgemaakt op de bankrekening van de man. De man gaf dat geld in een tijdsbestek van twee weken, samen met anderen, uit. Onder meer aan auto’s, sieraden en in het casino. Ook werd een deel van het geld contant opgenomen.

De man was volgens de rechtbank betrokken bij een organisatie die zich gedurende een aantal maanden op grote schaal bezig hield met zogeheten (phishing)fraude. In totaal had ruim 270 duizend euro buitgemaakt kunnen worden. Door snel ingrijpen van de medewerkers van de fraudeafdeling van Wehkamp werden veel bestellingen op tijd geannuleerd. De verdachte heeft van de rechters een celstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk opgelegd. Ook moet hij ruim 54.000 euro terugbetalen.