Man veroordeeld voor online via Instagram bedreigen Tweede Kamer-lid

Een man is veroordeeld voor het bedreigen van een Tweede Kamer-lid op Instagram.

Voor het online bedreigen van politicus Sjoerd Sjoerdsma heeft een 36-jarige man uit Dongen vrijdag een werkstraf van honderdtwintig uur gekregen, waarvan zestig uur voorwaardelijk.

‘Laten we hopen dat ze net als bij Saddam Hoessein in plaats van een touw, dit keer een riem gaan gebruiken.’ Aldus het berucht naar Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 op zijn Instagram-account afgelopen november. Het was een reactie op een andere post, namelijk ‘Tribunalen incoming’. Beide berichten werden geplaatst onder een verjaardagsfoto van Sjoerdsma.

Na aangifte van de berichten op Instagram startte de politie een onderzoek. Het leidde naar een 36-jarige man uit Dongen die in zijn verhoor aangaf dat hij het zich niet goed meer kon herinneren, maar het zeker niet zo bedoeld heeft. Hij heeft zijn spijt betuigd tijdens de zitting.

De verdachte is volgens de officier van justitie een grens overgegaan: ‘Bedreiging van volksvertegenwoordigers vormt een aantasting van onze democratie. De anonimiteit van Instagram houdt niet in dat er geen grenzen bestaan aan de toelaatbaarheid van uitingen zoals die van de verdachte.’

De officier van justitie vond een werkstraf voor de duur van honderdtwintig uur passend in deze zaak. Wanneer de man de straf niet uitvoert dan zou de man volgens het OM zestig dagen de cel in moeten.