Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man voor de rechter die zichzelf ‘per ongeluk’ in brand stak op stoep ex in Zoetermeer

Een man uit Delft die zichzelf ‘per ongeluk’ in brand heeft gestoken voor de deur van zijn ex-partner, stond voor de rechter en hoorde een celstraf tegen zich eisen.

De 47-jarige verdachte zat in een lastige scheiding en op 7 maart 2018 liepen de gemoederen zo hoog op dat hij zichzelf voor haar voordeur in brand stak. De ex-partner en haar aanwezige ouders kregen de schrik van hun leven.

De Delftenaar had ruzie met zijn ex over de afwikkeling van de scheiding en het gezag over de kinderen. In een hoog oplopende ruzie stuurde hij haar in de nacht van 7 maart 2018 berichtjes als: ‘Ik krijg je wel’ en ‘Daar ga je voor boeten op alle mogelijke wijzen. No mercy.’ Die ochtend appte hij haar: ‘Jij hebt genoeg verteld. Nu is het tijd om je te stoppen!!!’.

Vervolgens liet hij aan zijn nieuwe vriendin weten dat hij nog wat moest ‘recht zetten’ in de straat waar zijn ex woonde en dat zijn vriendin hem daarna in de gevangenis kon komen opzoeken. De man reed daarna langs een benzinestation, vulde een jerrycan met benzine en ging naar de woning van zijn ex in Zoetermeer. De verdachte belde aan maar niemand deed open. Daarop wilde hij hun gezamenlijke auto in brand steken, zo vertelt hij zelf. ‘Uit boosheid, niet om haar te bedreigen’. Tijdens het in brand steken van de auto ging het fout en vatte de man zelf vlam.

Volgens de ex-partner en haar ouders, die aanwezig waren, is het allemaal anders gelopen. De man zou hebben geroepen dat als de deur niet open zou worden gedaan hij zichzelf en de auto in brand zou steken. Daarop heeft hij volgens de ouders benzine over zichzelf gegoten en zich aangestoken. Uiteindelijk vatte alleen de man zelf vlam en niet de auto. Hij hield er ernstige brandwonden aan over en moest zich in het ziekenhuis laten behandelen.

Na zijn ziekenhuisopname werd hij in mei 2018 voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem uit zijn voorarrest schorste onder de voorwaarde dat hij agressieregulatie-therapie ging volgen. Ook moest hij zich van de rechter-commissaris laten begeleiden door de reclassering en werd hem een contact- en locatieverbod opgelegd.

De verdachte stond deze week voor de rechter en de officier is van mening dat hij zijn ex heeft bedreigd. De officier heeft voor de rechter een straf op te leggen maar houdt rekening met het feit dat de man de afgelopen jaren goed heeft meegewerkt aan alle bijzondere voorwaarden. Zodoende is geëist om een straf van vier dagen, die hij al in voorarrest heeft gezeten, op te leggen en daarnaast zeven dagen voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar. De uitspraak is over twee weken.