© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Marechaussee schoot gewapende man rechtmatig neer in vertrekhal op Schiphol

Een marechaussee die vorig jaar een man neerschoot op Schiphol heeft rechtmatig gehandeld.

Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie (OM) na een onderzoek door de Rijksrecherche. De KMar-medewerker heeft volgens de officier van justitie gehandeld vanuit een noodweersituatie.

Op de avond van het incident is de medeweker met twee collega’s naar vertrekhal twee van Schiphol gegaan na een melding van een verward persoon met een mes. Bij een incheckbalie bleek de persoon in kwestie in beide handen een mes te hebben. De marechaussee en zijn collega’s hebben de man herhaaldelijk gesommeerd zijn messen te laten vallen. De man leek in een psychose te verkeren en gaf hier geen gehoor aan.

De gewapende man stapte op de marechaussees af waarop besloten werd om gericht te schieten. Vanwege mogelijk gevaar voor omstanders werd er geen waarschuwingsschot gelost maar gericht op de benen van de dreigende man. Toen bleek dat de verdachte nog niet onder controle was is er voor de tweede keer op zijn benen geschoten.

Zoals gebruikelijk heeft de Rijksrecherche onderzoek gedaan naar het gebruik van het dienstwapen. Het OM concludeert op basis van dit onderzoek dat het gebruik van het dienstwapen noodzakelijk was ter verdediging. Er was geen andere manier meer om de man onder controle te brengen.

Alles afwegende is het OM van mening dat het geweld rechtmatig is aangewend. Ten aanzien van het toegepaste vuurwapengebruik is volgens het OM vast komen te staan dat de KMar-medewerker een beroep op noodweer kan doen. De betrokkenen zijn van deze beslissing op de hoogte gesteld.