Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

“Marokkaanse-Nederlander stond aan hoofd IPTV-netwerk en verdiende ruim 17,5 miljoen euro”

Volgend jaar zal in Nederland de rechtszaak beginnen tegen Hicham O., het Marokkaanse brein achter het grootste illegale IPTV-netwerk van Europa. Andere verdachten in deze zaak zullen afzonderlijk worden berecht.

Hicham O. is de beheerder en aandeelhouder van Globe Datacenter en Satellite Wholesale BV in Almere, twee bedrijven die het doelwit waren van invallen. In mei vorig jaar werd hij samen met drie anderen gearresteerd door de Nederlandse autoriteiten. Hij wordt beschuldigd van witwassen van meer dan 17,5 miljoen euro.

Ondanks verzoeken van de verdediging om de 30-jarige verdachte op borgtocht vrij te laten vanwege “psychische problemen”, heeft de Nederlandse justitie dit geweigerd na een hoorzitting deze week. De rechtbank vreesde dat hij naar Marokko zou vluchten, wat bleek uit onderschepte gesprekken met zijn familie.

De aanklager beweert dat Hicham O. van plan is om zijn IPTV-activiteit in Marokko opnieuw op te starten, wat een maandelijkse omzet van een half miljoen euro en een nettowinst van 200.000 euro zou betekenen. Hij zou dit hebben gedaan om in de behoeften van zijn familie te voorzien. De volledige rechtszaak tegen hem is gepland voor volgend jaar, terwijl andere betrokken verdachten afzonderlijk zullen worden berecht.

Het netwerk van Hicham O. was een van de grootste IPTV-netwerken in Europa en bediende talloze kleinere IPTV-verkopers met in totaal 1,3 miljoen abonnees. Na de ontmanteling van zijn netwerk werden meer dan 1200 servers offline gehaald, wat resulteerde in een plotseling zwart scherm voor de klanten.