Marokko start grote veiligheidsoperatie bij grens met Ceuta om massamigratie te voorkomen

Sinds vrijdagnacht heeft Marokko een grootschalige veiligheidsoperatie opgezet bij de grensovergang met de Spaanse exclave Ceuta.

Deze operatie is gericht op het voorkomen van massamigratiepogingen, na oproepen via sociale media om op zondag massaal naar de grens te trekken.

Preventie en geïsoleerde pogingen

Ondanks de massale inzet van veiligheidstroepen werd slechts één geïsoleerde poging geregistreerd van een persoon die zwemmend probeerde de grens te bereiken. Daarnaast werden groepen migranten uit sub-Sahara Afrika op weg naar Tanger tegengehouden. Eerder op vrijdag werden in Tanger tientallen jongeren aangehouden, vermoedelijk om deelname aan de migratiepoging te voorkomen.

Massale inzet van veiligheidstroepen

De grensovergang met Ceuta werd zwaar bewaakt door verschillende veiligheidstroepen, waaronder de Koninklijke Gendarmerie, Hulpdiensten en lokale autoriteiten. Zowel land- als maritieme eenheden van de Koninklijke Marine waren betrokken. Aan de Spaanse kant bleef de Guardia Civil rond het grenshek in Ceuta waakzaam.

Onderzoek naar aanstichters

De Marokkaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de aanstichters van de migratiepogingen. Via sociale media zouden zowel volwassenen als kinderen zijn aangespoord om naar het noorden van Marokko te komen in een poging de grens over te steken. Aanhoudingen zijn verricht op basis van aanklachten voor het aanzetten tot gevaarlijke grensovergangen die levens in gevaar kunnen brengen.

Invloed van sociale media

Sociale media speelt een grote rol in het aanmoedigen van deze migratiepogingen. Video’s van succesvolle overtochten verspreiden een vertekend beeld en bevatten vaak valse informatie over vermeende legalisatie van migranten in Spanje. Deze berichten negeren de risico’s en gevolgen van dergelijke pogingen, waaronder vermiste personen en gebroken gezinnen. Dit roept herinneringen op aan eerdere migratiecrisissen, zoals die in mei van dit jaar.

Vergelijking met eerdere crises

De huidige situatie vertoont overeenkomsten met de migratiecrisis van afgelopen mei, toen ook veel mensen het risico namen om de gevaarlijke overtocht te maken. In beide gevallen wordt de ernst van de situatie en de gevaren van dergelijke acties vaak genegeerd in de verspreide berichten op sociale media.