Massale ontsnapping op blote voeten uit gevangenis Haïti

Bij een massale gevangenisuitbraak in Haïti zijn 174 gedetineerden op blote voeten ontsnapt. Een gevangenisbewaker werd bij de ontsnapping uit de Arcahaie-gevangenis in het noorden van het land, om het leven gebracht.

De gedetineerden wisten bij de succesvolle ontsnapping wapens te bemachtigen. Eén gedetineerde viel van een muur en overleed ter plekke. Drie andere raakten gewond. De ontsnapping vond plaats op zo’n 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad. De autoriteiten zijn nu met hulp van de VN-vredesmacht op zoek naar de ontsnapte gedetineerden.

Om ze allemaal op te sporen gaat nog vrij lastig worden want gedetineerden dragen in Haïti geen uniformen. Agenten hebben in de buurt van het gevangeniscomplex controleposten opgezet een aantal mensen zonder ID opgepakt. Volgens de gevangenisautoriteiten lopen de gedetineerden op blote voeten rond.

De gevangenissen in Haïti staan bekend om zware overbevolking en andere wantoestanden. De gedetineerden zouden in opstand zijn gekomen nadat ze in een kleine wasruimte waren opgesloten.