© Crime-Nieuws.nl

Maximale straf voor vijf broers uit Den Haag inzake drugshandel: ‘Wat heb je nodig, bro? Colo of bolli?’

De rechtbank heeft vijf broers uit Den Haag veroordeeld voor grootschalige drugshandel.

Naast de vijf broers stonden nog twee andere mannen, eveneens uit Den Haag, voor de rechter in verband met deelname aan een criminele organisatie die zich bezighield met de handel in cocaïne en heroïne. De rechtbank vindt bewezen dat zij harddrugs in bezit hadden, daarin handelden en voorbereidingen troffen om de drugs Nederland binnen te smokkelen. Verder hebben zij volgens de rechter crimineel verkregen vermogen witgewassen. 

De broers tussen 36 en 46 jaar, hun ex-zwager (38) en een medeverdachte (26) waren al geruime tijd in beeld bij de politie. Na het kraken van Encrochat en Sky ECC kreeg de recherche belastende berichten in handen. ‘Wat heb je nodig, bro? Colo of bolli? Oké, bro, ik heb bolli voor je. 27750, bro’, aldus een bericht dat het OM toeschrijft aan de 43-jarige broer. Hier wordt volgens het OM onderhandeld over Colombiaanse of Boliviaanse cocaïne voor 27.750 euro per kilo. Het bericht gaat gepaard met een foto van blokken coke. Veel berichten gaan ook over de overdracht van contant geld. Daarbij worden dan foto’s geplaatst van dikke stapels bankbiljetten.

Verder zijn er ook berichten waarin betrokkenheid bij drugssmokkel zou blijken. Er worden nummers van zeecontainers gedeeld en gesproken over Colombiaanse fruit-BV’s om nieuwe drugslijnen op te zetten. Op 9 maart 2021 hield de politie een grote actie tegen de criminele organisatie. Hierbij werden verschillende huizen en auto’s werden doorzocht en zijn de zeven verdachten aangehouden. In een Citroën Jumpy die in gebruik was bij de 43-jarige, vonden agenten 3,5 miljoen euro, 43 kilo cocaïne en 17 kilo heroïne. In de woning van de 41-jarige broer ruim een ton en in de BMW die hij gebruikte, nog eens 480.000 euro en 110 kilo cocaïne.

De officieren van justitie eisten tegen de 43-jarige broer 55 maanden cel en een boete van 870.000 euro en tegen de 41-jarige broer 62 maanden cel en een boete van 600.000 euro. In beide gevallen bij verstek aangezien de twee het land ontvlucht zijn tijdens schorsing door de rechtbank. Tegen de 40-jarige broer eiste het OM negen jaar cel; tegen de 38-jarige ex-zwager 90 maanden cel; tegen de 26-jarige man vier jaar cel; tegen de 46-jarige broer vier jaar cel en tegen de 36-jarige broer vijf jaar cel. De opgelegde straffen zijn conform de eis van het OM.

Een van de leiders van de organisatie moet tien jaar en acht maanden de gevangenis in (in dit geval de maximumstraf). Een andere leider had ook zo’n straf verdiend, maar de rechtbank kan volgens de wet niet meer dan 55 maanden cel opleggen, omdat deze man niet lang geleden ook al lange gevangenisstraffen voor drugsgerelateerde zaken en witwassen had gekregen. De anderen verdachten hebben straffen van acht, zeven, vier en drie jaar opgelegd gekregen.  De mannen moeten van de rechtbank direct weer de cel in. Twee van hen zijn inmiddels gevlucht; naar hen wordt gezocht.