© crime-nieuws.nl

Medewerker belastingdienst met 920.000 euro achter keukenblok krijgt geen celstraf na eis 3 jaar

Een medewerker van de belastingdienst die thuis 920.000 euro cash had liggen krijgt geen celstraf maar een werkstraf.

De 53-jarige man was sinds 2007 werkzaam bij de Belastingdienst waar hij MKB-bedrijven controleerde op fraude. Vanaf 2020 had hij zich ziek gemeld. In februari 2022 begon de Rijkrecherche een onderzoek naar de medewerker, nadat in versleutelde berichten van pgp-chatdienst Sky ECC drie foto’s waren gedeeld, afkomstig van het computerscherm van een medewerker van de Belastingdienst. Het bleek te gaan om gegevens uit een systeem waarin te vinden is wie de eigenaar is van een bepaald kenteken, en wie de gezinsleden zijn.

De berichten bleken na onderzoek in de zomer van 2020 te zijn verstuurd. De begeleidende tekst is volgens het OM veelzeggend. Zo schrijft de gebruiker van een Sky-account aan een ander: ‘we hebben die vent via kenteken nagetrokken, kijk’  waarna 3 foto’s volgen; Vervolgens gaat de chat verder: ‘we kunnen via sofinummer iedereen wereldwijd natrekken, waar hij of kinderen en ouders wonen’; ‘dat kost 10 k’.

Volgens de officier van justitie blijkt uit de berichten dat de ambtenaar voor 10.000 euro gegevens op kon zoeken. In juli 2022 is de woning van de verdachte in Amsterdam doorzocht. Achter een keukenblok werd een grote hoeveelheid contanten aangetroffen. Het ging om ruim 920.000 euro. De man claimt niets te hebben geweten van het geld in de woning. 

Het OM eiste 3 jaar cel, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, tegen de verdachte. Omdat ook andere mensen toegang hadden tot de woning is volgens de rechter niet vast te stellen van wie het geld is. De ex medewerker van de belastingdienst is wel veroordeeld voor computervredebreuk en krijgt hiervoor 180 uur werkstraf.