© crime-nieuws.nl

Medewerker gemeente Amsterdam die nieuwe keuken, badkamer en Rolex kreeg hoort cel eisen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een medewerker van de gemeente Amsterdam in verband met corruptie.

De 56-jarige voormalige werkvoorbereider zou zich jarenlang door aannemers hebben laten trakteren en vertrouwelijke informatie hebben gedeeld. Volgens het OM heeft hij zichzelf en zijn privé-omgeving voor meer dan 80 duizend euro verrijkt. De man zou zich vijf jaar lang corrupt hebben gedragen. ‘Voor het goed functioneren van het openbaar bestuur is het van essentieel belang dat dit zuiver handelt. Een noodzakelijke voorwaarde daarvoor is dat ambtenaren objectief en onafhankelijk zijn’, zeiden de officieren van justitie vandaag op zitting.

De 56-jarige oud-ambtenaar heeft volgens het OM onder meer een nieuwe keuken en badkamer laten plaatsen in de woning van zijn partner. Verder zou hij kostbare horloges waaronder een Rolex, een scooter en dure televisies hebben aangenomen. De officieren van justitie vinden dat hij zijn functie daardoor niet meer onafhankelijk kon vervullen.

Ze verdenken hem daarnaast veelvuldig vertrouwelijke informatie te hebben gedeeld met de huisaannemer van de gemeente, waardoor die voordeel haalde uit bijvoorbeeld een aanbestedingsprocedure. Op deze manier heeft de 56-jarige verdachte zichzelf en zijn privé-omgeving voor in ruim 80 duizend euro bevoordeeld, stellen de officieren van justitie.

‘Uit dit onderzoek volgt dat verdachte telkens met zijn volle verstand, welbewust en methodisch tegen de regels in heeft gehandeld. Op deze wijze heeft verdachte op zijn beurt deze corrupte en verziekte cultuur in stand gehouden waar ook collega-ambtenaren hun goddelijke gang hebben kunnen gaan’. Aldus de officieren van justitie.

Het onderzoek naar ambtelijke corruptie bij de gemeente Amsterdam is gestart na een TCI-tip in 2015. Ruim een jaar later kwamen anonieme brieven bij de Rijksrecherche binnen met informatie over corrupte ambtenaren. Tegen de ambtenaar is zeven maanden cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.