Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Medewerker haven Vlissingen bekent rol bij smokkel 1200 kilo blokken cocaïne

Een medewerker van de haven van Vlissingen heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de smokkel van 1200 kilo cocaïne.

Dat bleek vandaag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank van Breda. De havenmedewerker werd in oktober vorig jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugssmokkel. Samen met twee andere verdachten werd de man vastgezet. De aanhoudingen volgden op een grote actie van de politie op 1 juli 2020, waarbij acht personen werden opgepakt. Bijna alle verdachten zijn havenmedewerkers.

Operatie Portunus werd in december 2019 gestart nadat een partij cocaïne tussen een lading bananen werd aangetroffen bij een bedrijf. Daarvoor was er al langere tijd het vermoeden dat corrupte havenmedewerkers mogelijk betrokken zijn bij de import van cocaïne. Dankzij het hacken van Encrochat kregen politie en justitie meer bewijs van corruptie in en rond de haven van Vlissingen in handen.

De opgepakte havenmedewerker blijkt nu een bekennende verklaring te hebben afgelegd over zijn rol bij de smokkel van 1200 kilo cocaïne. In totaal acht verdachten stonden vrijdag terecht tijdens een nog niet-inhoudelijke zitting. Alle verdachten blijven vastzitten tot de zaak wordt voortgezet op 2 april.