Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Medewerkers koel- en overslagbedrijf Rotterdam gepakt voor smokkel 300 miljoen euro blokken cocaïne

De politie heeft aanhoudingen verricht in verband met de smokkel van 300 miljoen euro aan cocaïne in een container in Rotterdam.

De grote partij cocaïne van ruim 4100 kilogram zat verstopt in meerdere containers geladen met ananassapconcentraat. De containers, afkomstig uit Costa Rica, werden in augustus 2021 na binnengekomen informatie onderschept en gecontroleerd. De bestemming van de betrokken containers was een groot en gerenommeerd koel-en overslagbedrijf in Rotterdam. Het bleek te gaan om één van de grootste partijen in beslag genomen in 2021.

Tijdens het onderzoek bleek dat het uithalen van de drugs in de zaak van de 4100 kilo zeer geraffineerd werd georganiseerd. Medewerkers van het koel- en overslagbedrijf in Rotterdam bleken volgens de politie een essentiële schakel te zijn bij het uithalen van de partij cocaïne en deze geschikt te maken voor transport naar de organisatoren van deze smokkelmethode. Uit het onderzoek valt op te maken dat binnen het betrokken bedrijf geleidelijk een grote groep medewerkers betrokken is geraakt. Het ging hierbij om een loodsbaas en vorkheftruckchauffeurs. Het politieonderzoek heeft de verdachten op hun werkplek in beeld kunnen brengen. 

Eerder werden in deze zaak a vijf verdachten aangehouden. De verdachten waren werkzaam bij het ‘misbruikte’ overslagbedrijf in Rotterdam en konden zo via de bestaande infrastructuur op slinkse wijze de cocaïne binnen smokkelen. Nadat de politie de partij drugs had onderschept en in beslag genomen werden de containers doorgelaten om te kijken wie er allemaal betrokken waren bij de drugssmokkel. Al snel werd duidelijk dat een aantal medewerkers van het overslagbedrijf in Rotterdam op de hoogte waren van de partij cocaïne en werden door hen maatregelen genomen om deze ‘koud’ te zetten. Door observaties en het achterhalen van de identiteit van de medewerkers werden enkele maanden geleden al vijf personen aangehouden in de leeftijd van 34 tot 59 jaar oud afkomstig uit Rotterdam en Zwijndrecht.

De politie heeft vanochtend na verder onderzoek twee nieuwe verdachten van 34 en 59 jaar oud aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de grootschalige drugssmokkel.. Eén van de aangehouden verdachten was een ex-medewerker van het betrokken overslagbedrijf. De tweede aangehouden verdachte was een contact van de eerder aangehouden verdachten en betrokken bij het vervoer van de cocaïne. Het onderzoek naar de grootschalige drugssmokkel is in volle gang en meer aanhoudingen worden uitgesloten.