De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

‘Meedogenloze en huiveringwekkende’ Iliass K. in beroep tegen levenslange celstraf inzake liquidaties

De ‘meedogenloze en huiveringwekkende’ Iliass K. gaat in hoger beroep tegen de levenslange gevangenisstraf die hij opgelegd heeft gekregen voor een reeks Mocro Maffia liquidaties.

Tegen de Amsterdammer werd op 25 mei een levenslange gevangenisstraf geëist voor het aansturen van drie liquidaties in 2014 en het geven van zeker twee niet uitgevoerde moordopdrachten in 2014 en 2015. K. zou volgens de officier bij een bende horen die voort is gekomen uit de organisatie van de in 2014 geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet K. als schakel tussen de opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en zette die vervolgens uit naar derden die de liquidaties daadwerkelijk uitvoerden. Een soort ‘moordmakelaar’ in de ogen van de aanklagers. Volgens het OM had K. ‘geen enkel respect’ voor het leven van zijn slachtoffers.

Het gaat om meerdere Mocro Maffia liquidaties die gelinkt zijn aan een conflict tussem bepaalde groepen in Amsterdam. Eén van de moorden was een vergismoord waarbij de onschuldige Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten. Hij had de pech in hetzelfde type auto te rijden als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.

In het liquidatieproces stonden in totaal negen verdachten terecht. Het meeste bewijs kreeg justitie in handen na het kraken van versleutelde PGP berichten. Naast de levenslange celstraf zijn straffen variërend van enkele weken tot 24 jaar opgelegd voor betrokkenheid bij de reeks liquidaties. K. heeft nu besloten om in hoger beroep te gaan tegen de opgelegde gevangenisstraf. Of de andere verdachten ook in beroep gaan is (nog) niet bekend.