De politie Rotterdam heeft dit jaar al meer dan honderd aanhoudingen verricht voor incidenten van excessief geweld. Onder deze noemer vallen alle explosies en schietincidenten. Sommige van deze aangehouden personen worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere, soms wel 7 of 8 verschillende incidenten.
De stad Rotterdam heeft, net als andere steden in Nederland, te maken met een golf aan explosies. De teller staat per 31 augustus op 117 stuks. Daarnaast hebben er 65 schietincidenten plaatsgevonden. Voor deze 182 excessief geweld zaken zijn tot nu toe 103 personen aangehouden. Omdat veel onderzoeken nog lopend of zelfs net gestart zijn, worden er nog veel meer aanhoudingen verwacht.
De politiechef van Rotterdam, Fred Westerbeke, benadrukt dat de kans om gepakt te worden groot is. “Als je gepakt wordt, word je verdacht van een zeer ernstig feit waar zware straffen op staan.” Westerbeke geeft aan dat tijdens de verhoren blijkt dat veel verdachten, zeker de jongere verdachten, zich niet gerealiseerd hebben hoe ernstig het feit is dat ze plegen en welke gevolgen het kan hebben. “Er zijn explosies waarbij gevels er compleet uit liggen en huizen van binnen verwoest zijn. Het is een wonder dat er nog geen ernstig slachtoffers zijn gevallen onder bewoners of voorbijgangers.”
Van de aangehouden verdachten is 20% minderjarig en 58% jonger dan 24 jaar. Ongeveer de helft komt uit Rotterdam, de rest grotendeels uit de andere gemeenten in de regio. Sommige verdachten zijn betrokken bij meerdere incidenten. Er zitten meerdere personen tussen die verdacht worden van betrokkenheid bij wel 6, 7 of zelfs 8 verschillende incidenten. Ze kunnen per incident een andere rol hebben; bij het ene incident waren ze uitvoerder, dan weer bestuurder van een vluchtauto, dan weer traden ze op als tussenpersoon.
Een deel van de verdachten is op heterdaad aangehouden, soms met dank aan alerte burgers die snel 112 hebben gebeld. Ook bij de aanhoudingen buiten heterdaad, dus na onderzoek, spelen deze camerabeelden een belangrijke rol. Camerabeelden waar een kenteken op gezien wordt of iets anders dat herleidbaar is naar een persoon, omdat politiecollega’s een verdachte op beelden herkennen of omdat de beelden worden getoond in een opsporingsprogramma en burgers een herkenning doorgeven. Maar ook digitaal onderzoek en forensisch onderzoek heeft geleid tot aanhoudingen.
De aanhoudingen en de informatie die hieruit voortvloeit, zijn van belang voor de lopende onderzoeken, maar geven ook weer nieuwe inzichten in de schietincidenten en explosies in het algemeen. Naast de lopende, individuele onderzoeken wordt ook het fenomeen ‘excessief geweld’ constant onderzocht. Analyse van achtergronden, soorten verdachten en werkwijzen geeft weer input voor de aanpak en opsporing.
De politiechef benadrukt dat de kans om gepakt te worden groot is. “Maar al die capaciteit die we op dit soort incidenten moeten inzetten, kunnen we niet aan iets anders besteden. Schietincidenten en explosies hebben absolute topprioriteit, maar het betekent dagelijks keuzes maken. Keuzes die pijn doen in ons politiehart omdat je andere zaken moet laten liggen.”
Westerbeke roept bewoners op om verdachte situaties te melden via 112 en om informatie en beelden te delen als er iets is gebeurd. “De burger is voor ons van cruciaal belang. Heeft u weet van cobra’s op een zolderkamer, van vuurwapenbezit, van lopende conflicten, help ons om nieuwe schietpartijen en explosies te voorkomen. Melden kan op verschillende manieren. En als u liever anoniem blijft, zijn er ook diverse mogelijkheden. Via het Team Criminele Inlichtingen of Meld Misdaad Anoniem. Maar deel wat u weet, samen staan we zoveel sterker.”