Afgelopen maanden hebben rechercheurs van de Zeehavenpolitie van Rotterdam elf mannen aangehouden op verdenking van grootschalige smokkel van cocaïne. Onder de elf verdachten bevinden zich vijf havenmedewerkers.

Het onderzoek naar de groep smokkelaars startte eerder dit jaar nadat er informatie was binnengekomen dat een vrachtwagenchauffeur mensen, tegen betaling, zou afzetten op het haventerrein. Nader onderzoek leidde uiteindelijk tot de aanhouding van de elf verdachten.

Vijf van de elf konden op de één of andere manier het haventerrein op. Het gaat om een vrachtwagenchauffeur die containers vervoerde, uitzendkrachten die in de overslag werkten, en een reparatiemonteur die op vele plekken op het terrein werkte. Deze vijf zouden mensen die drugs uit de containers moesten halen hebben afgezet, of hun passen tegen veel geld hebben uitgeleend.

Eind oktober vonden de eerste aanhoudingen plaats en werden drie verdachten opgepakt. Dit trio wordt gezien als organisator van de gehele smokkel. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam en twee Amsterdammers van 27 en 29 jaar oud. Bij huiszoekingen in hun woningen zijn diverse zaken in beslag genomen, zoals geld, vuurwapens en sieraden.

De afgelopen weken werden de andere verdachten gearresteerd. Het gaat om mannen in de leeftijd van 23 tot en met 48 jaar oud afkomstig uit Rotterdam en Spijkenisse. De aangehouden mannen worden verdacht van het organiseren en voorbereiden van meerdere drugstransporten.

In de Rotterdamse haven komen jaarlijks ruim 3 miljoen containers binnen. De laatste twee jaar bemerkten opsporingsdiensten zoals Douane, Zeehavenpolitie en Fiod, samenwerkend in het HARCteam, dat zich een verschuiving voordeed binnen de smokkel van met name cocaïne naar de zogenoemde rip-off. Dat zijn partijen drugs die bij reguliere lading worden ,,bijgepakt”, meestal in sporttassen. Hoewel het op het totaal aantal containers om kleine aantallen gaat, kan het feit dat drugs op haventerreinen uit containers gehaald moeten worden, tot onveilige situaties leiden. Sinds ruim een jaar werken de opsporingsdiensten daarom samen met private partijen en de gemeente Rotterdam in het project Integere Haven. Eerste doel van dat project is het terugdringen van drugssmokkel. Daartoe worden onder andere werknemers in de haven voorgelicht en technische maatregelen getroffen.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl