Meerdere Britse mannen gepakt en vastgehouden door Taliban in Afghanistan

In Afghanistan zijn meerdere Britse mannen gepakt door de Taliban en worden momenteel vastgehouden.

Drie Britse mannen worden vastgehouden door de Taliban in Afghanistan. Een van de gevangenen is een 23-jarige man die bekend staat als avonturier. Hij werd in augustus 2021 geëvacueerd door Britse militairen toen de Taliban de macht overnamen, maar keerde later terug naar Afghanistan. De andere twee mannen zijn een welzijnswerker uit Middlesbrough die als vrijwilliger in Afghanistan werkt, en een hotelhouder in Kabul.

De welzijnswerker en de hotelhouder werden op 11 januari gevangen genomen, terwijl de derde man op een andere datum werd opgepakt. De hulporganisatie Presidium Network meldt dat ze tot dusver goed worden behandeld en in goede gezondheid verkeren. De Britse autoriteiten proberen contact met hen op te nemen en zeggen er alles aan te doen om hen veilig thuis te brengen.

De hotelhouder en de welzijnswerker zouden zijn gearresteerd vanwege de vondst van een wapen in de kluis op de hotelkamer van de welzijnswerker. Hoewel de man naar verluidt een wapenvergunning had die was afgegeven door het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, is niet bekend waarom de politie zijn kamer doorzocht.

Het is onduidelijk of er rechtstreeks met de Taliban wordt onderhandeld over de vrijlating van de gevangenen. Minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman heeft geen commentaar gegeven over de onderhandelingen.