Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Meerdere geldezels in beeld en gepakt bij actie politie Utrecht

In Utrecht zijn bij een actie meerdere geldezels in beeld gekomen en gepakt.

Het politiedistrict Oost-Utrecht heeft op donderdag 15 juni een succesvolle actiedag gehouden om geldezels aan te pakken. Tien personen werden op het politiebureau verhoord en ervan verdacht dat zij hun bankrekeningen beschikbaar stelden voor het witwassen van crimineel geld. Deze verdachten kwamen naar voren in onderzoeken naar aan- en verkoopfraude, die via het Landelijk Meldpunt Internetoplichting waren binnengekomen.

Geldezels, ook wel bekend als money mules of katvangers, zijn personen die door criminelen worden geronseld om hun betaalpas en pincode ter beschikking te stellen in ruil voor beloningen. Via hun bankrekeningen kunnen criminelen geld van slachtoffers stelen. Hoewel geldezels vaak als eenvoudige doelwitten worden gezien, spelen ze een belangrijke rol in het voortbestaan van criminele samenwerkingsverbanden. Het district Oost-Utrecht wilde hier verandering in brengen.

Tijdens de verhoren kwamen verschillende inzichten naar voren. Sommige verdachten bleken zelf betrokken te zijn bij de oplichting, in plaats van alleen als geldezel te fungeren. Ook kregen de agenten meer inzicht in de netwerken achter de geldezels, wat aanknopingspunten biedt voor verder onderzoek.

Met de verhoren van de tien verdachten en de oplegging van strafbeschikkingen door het Openbaar Ministerie zijn in totaal 25 zaken afgehandeld. De strafbeschikkingen omvatten boetes, taakstraffen en de verplichting tot schadevergoeding. Dankzij deze actiedag kunnen de meeste slachtoffers alsnog hun schade vergoed krijgen. Daarnaast is er aandacht besteed aan passende financiële hulp voor de verdachten, om de kans op herhaling te verkleinen.

De actiedag in Oost-Utrecht was een pilot en wordt gezien als een succes. Met de feedback en ervaringen van 15 juni hoopt de politie in de toekomst vaker op deze manier geldezels aan te pakken en effectief op te treden tegen deze vorm van criminaliteit.