Blokken cocaïne (foto ter illustratie)

Meerdere grote partijen blokken cocaïne gepakt in containers haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de douane meerdere grote partijen cocaïne onderschept.

Tijdens de eerste controle donderdag trof de douane 1050 kilo cocaïne aan op een zeeschip uit Tanger, Marokko. De drugs zaten verstopt in een container geladen met auto onderdelen. De container was afkomstig uit Brazilië. De auto onderdelen waren bestemd voor een bedrijf in Frankrijk, dat bedrijf heeft vermoedelijk niets met de smokkel te maken.

De tweede vondst werd een dag later gedaan tijdens een onderzoek. In een container geladen met papier troffen douaniers in totaal 420 kilo cocaïne aan. De container was afkomstig uit Chili en diezelfde binnengekomen in de Rotterdamse haven. Het papier was bedoeld voor een bedrijf in Zuid-Afrika, ook dit bedrijf heeft vermoedelijk niets met de drugs te maken.

Tijdens een andere controle, ook op vrijdag, werd opnieuw een partij cocaïne gevonden. Het bleek te gaan om 531 kilogram. De drugs zaten wederom verstopt in een container, deze keer geladen met rozijnen. De gedroogde vruchten waren bedoeld voor een bedrijf in Zweden dat vermoedelijk niets met de smokkel te maken heeft.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek. De partijen drugs zijn inmiddels vernietigd.