84 jaar cel geëist in megaproces drugssmokkel

In de rechtbank Rotterdam staan zeventien verdachten terecht in een megaproces inzake internationale drugssmokkel. Het OM heeft in totaal bijna 84 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zouden de verdachten verantwoordelijk zijn geweest voor de invoer en het transport van partijen drugs. Door computersystemen van bedrijven in de haven te hacken en de pincodes te stelen konden containers in de haven van Antwerpen worden opgehaald. Op verschillende plaatsen in Nederland zijn gestolen containers leeg teruggevonden.

Het onderzoek werd begin december 2012 gestart nadat er informatie was binnengekomen dat twee van de verdachten een in- en exportbedrijf gebruikten om vanuit de haven van Antwerpen containers buit te maken en daar partijen cocaïne uit te halen. Na maandenlang onderzoek kreeg de recherche zicht op een netwerk dat transporten cocaïne regelde voor anderen en bekend was in de Rotterdamse en Antwerpse haven.

In het onderzoek zijn meerdere keren containers met cocaïne onderschept en in beslag genomen. In amper een half jaar tijd zijn honderden kilo’s cocaïne Nederland binnen gesmokkeld. “De verdachten zijn handelaren in gif en willen daarmee het grote geld te verdienen ten koste van anderen in onze samenleving”, aldus de officieren van justitie.