In een auto op de A27 hebben medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) explosieven gevonden. Mogelijk waren ze bedoeld om een plofkraak mee te plegen. Er is een verdachte aangehouden.

Een politiewoordvoerder meldt dat de auto rond 08.30 uur van de weg zou zijn geraakt, waarna agenten de explosieven aantroffen. Hoe het voertuig van de weg is geraakt is niet bekend. Een man die bij de auto stond probeerde nog tevergeefs weg te komen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De A27 vanuit Utrecht richting Gorinchem was een tijdlang afgesloten ter hoogte van Meerkerk. Daardoor is er een lange file ontstaan die om 16.30 uur weer voorbij was. Rijkswaterstaat verwacht de A27 rond 19.00 uur weer vrij te kunnen geven.

Vannacht zijn er twee plofkraken gepleegd. Een mislukte plofkraak bij een pinautomaat bij een winkelcentrum aan de Roelantdreef in Utrecht en een plofkraak op een pinautomaat van de Rabobank aan de Dorpsstraat in Ulicoten. Bij de laatste plofkraak maakten de daders geld buit en zijn gevlucht in vermoedelijk een zwarte auto richting België. Het voertuig met explosieven dat van de weg is geraakt is ook zwart en de politie onderzoekt nu of er een link is met de plofkraak in Ulicoten.