De FIOD heeft een man (44) aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar grootschalige faillissementsfraude. Bij de actie is beslag gelegd op onder meer exclusieve auto’s zoals een Mercedes AMG GT C, Porsche 911 Targa 4 GTS en dure horloges.

De verdachte was volgens de FIOD directielid van een investeringsfonds dat belegde in levensverzekeringen. Zowel het fonds als verdachte zijn in 2008 failliet verklaard. Curatoren kunnen een aanzienlijk deel van de inleg in het fonds niet terugvinden. Het vermoeden is dat het directielid van het investeringsfonds zichzelf heeft verrijkt. De beleggers zijn hierdoor voor vele tientallen miljoenen euro’s gedupeerd.

Ondanks het faillissement blijkt de verdachte over voldoende vermogen te beschikken voor een luxe levensstijl. Hiervoor maakt hij vermoedelijk gebruik van verhullende constructies met buitenlandse vennootschappen. De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de curator. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De FIOD doorzocht drie woningen in Den Haag en een in Vlaardingen. Hierbij is beslag gelegd op vijf auto’s waaronder een Mercedes AMG GT C, een Porsche 911 Targa 4 GTS en een Nissan GTR. Daarnaast is beslag gelegd op bijna 66.000 euro cash, dure horloges, bitcoinwallets en digitale en fysieke administratie. In Duitsland en op Curaçao is beslag gelegd op administratie. Het onderzoek naar de mogelijke faillissementsfraude is in volle gang.