Mexicaanse drugsbaas La Barbie die 49 jaar cel uitzit verdwenen uit Amerikaanse gevangenis

De beruchte Mexicaanse drugsbaas ‘La Barbie’ die een straf van 49 jaar uitzit in de VS, is spoorloos verdwenen.

Edgar Valdez Villareal alias La Barbie is niet meer te vinden in de systemen van de federale gevangenis in Florida. Hij is verwijderd van de website van het Federal Bureau of Prisons. Hij staat nu vermeld als ‘niet in BOP-hechtenis’, ook al is zijn officiële vrijlating pas op 27 juli 2056 na het uitzitten van zijn 49 jaar opgelegde straf. Daarnaast werd de crimineel ook veroordeeld tot een ontnemingsvordering van 192 miljoen dollar.

Ook de Mexicaanse autoriteiten maken zich zorgen omtrent de situatie rond de drugsbaas en hebben vragen gesteld. ‘Het is heel vreemd wat er in de Verenigde Staten aan de hand is met meneer Villareal, die niet langer geregistreerd staat onder degenen die vastzitten en we willen weten waar hij is’, aldus president Andrés Manuel López Obrador tijdens een persconferentie. ‘Er is geen reden voor hem om de gevangenis te verlaten, want hij is veroordeeld tot vele jaren, tenzij er een soort overeenkomst gesloten is.’

Sommige experts op het gebied van de Mexicaanse kartels zeggen dat La Barbie mogelijk een deal heeft gesloten met de federale autoriteiten. De voormalige huurmoordenaar (en latere kopstuk van het Beltrán Levya drugskartel) stond bekend om zijn gruwelijke liquidaties waarbij slachtoffers onder meer werden onthoofd en op video vastgelegd. Of hij daadwerkelijk een deal heeft gesloten of dat er wat anders gaande is, is momenteel nog onbekend.