© YouTube (foto ter illustratie)

Mexicaanse ‘koks’ veroordeeld tot 5 jaar cel voor grootschalige productie crystal meth in drugslabs

De rechtbank heeft twee Mexicaanse ‘koks’ veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar voor een crystal meth drugslab in Herwijnen.

Het laboratorium werd op 6 juni 2020 ontdekt bij een inval en doorzoeking van de politie. In een schuur bleek op grote schaal synthetische drugs, methamfetamine, te worden geproduceerd. Er werden grote partijen crystal meth aangetroffen en in beslag genomen. Er waren twee mannen van 27 en 46 jaar oud uit Mexico aanwezig. De twee zijn aangehouden en zitten sindsdien vast.

De Mexicanen werkten in het drugslab als kok. Zij ‘kookten’ daar de crystal meth (methamfetamine). De rol van een 36-jarige man uit Dordrecht bestond uit chauffeursdiensten, zoals het ophalen en wegbrengen van de Mexicaanse koks, het vervoeren van grondstoffen en eindproducten, het verzorgen van de boodschappen voor de Mexicanen en het doen van klusjes in en voor het drugslab. Zijn rol vervulde hij volgens de rechtank in opdracht van één van de leden van de organisatie.

Op 16 februari 2020 deed de politie een inval op een perceel in Eemnes. In 2 schuren op het perceel troffen zij een drugslab aan. Beide schuren waren ingericht en in gebruik voor het op zeer grote schaal produceren van synthetische drugs, met name methamfetamine. Ook hier trof de politie grote hoeveelheden drugs aan. De rechtbank vindt bewezen dat de twee Mexicanen ook hier samen drugs hebben gekookt.

De rechtbank vindt bewezen dat de Mexicanen samen met de 36-jarige man metamfetamine hebben geproduceerd en dat zij daartoe voorbereidingshandelingen hebben verricht. De rechtbank vindt ook bewezen dat zij de aangetroffen metamfetamine aanwezig hebben gehad. De koks hebben gevangenisstraffen van vijf jaar gekregen. De andere verdachte moet 2,5 jaar de cel in. Een 65-jarige man uit Herwijnen en een 66-jarige man uit Gorinchem maakten zich schuldig aan medeplichtigheid aan de productie van metamfetamine. De rechtbank veroordeelt hen tot respectievelijk 15 en 12 maanden celstraf. De 65-jarige man moet ook een geldboete van 10 duizend euro betalen.