Mexicaanse militairen officieel verdacht in zaak rond tientallen verdwenen studenten

De Mexicaanse autoriteiten hebben een aantal militairen officieel in staat van beschuldiging gesteld inzake de verdwijning van tientallen studenten in 2014.

De 43 studenten verdwenen in de stad Iguala in de Mexicaanse staat Guerrero. Het vermoeden is dat ze werden ontvoerd door politieagenten en daarna zijn overgedragen aan een criminele organisatie. De studenten zijn daarna om het leven gebracht en hun lichamen zijn verbrand.

Een internationaal onderzoeksteam beschuldigde het Mexicaanse leger in 2016 al van betrokkenheid bij de verdwijningen. De militairen zouden belangrijk bewijsmateriaal achterhouden, waaronder foto’s en video’s van een studentenprotest in 2014. Een aantal personen zijn nu officieel aangeklaagd en de autoriteiten hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Tot nu toe zijn alleen de stoffelijke resten van twee van de 43 studenten teruggevonden. Uit identificatie door onderzoekers bleek afgelopen juli dat het ging om de botten van de verdwenen student Christian Alfonso Rodríguez. Ook in december 2014 werd er een stoffelijk overschot geïdentificeerd in de verdwijningszaak.