Mexicaanse overheid klaagt Amerikaanse wapenfabrikanten aan inzake bendegeweld

De Mexicaanse overheid klaagt vijf bekende Amerikaanse wapenfabrikanten aan inzake hun rol bij het dodelijke bendegeweld in het land.

De bekende wapendealers worden beschuldigd van betrokkenheid bij de handel in illegale wapens. Volgens de aanklacht zijn de dealers, die allen uit de staat Arizona afkomstig zijn, nalatig bij het verkopen van vuurwapens aan tussenpersonen die volgens Mexico overduidelijk zijn ingeschakeld door drugskartels en andere criminele groeperingen.

‘We klagen ze aan, omdat er een duidelijk patroon is van wapensmokkel waarbij bekend is dat de wapens naar ons land gaan’, aldus de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Ebrard tegen persbureau AP. Veel wapens die gebruikt zijn bij schietpartijen en liquidaties in Mexico zouden rechtstreeks te linken zijn aan de wapendealers uit de aanklacht.

Het is al jaren duidelijk dat wapens uit de VS een grote rol spelen bij het geweld in Mexico. Drugs gaat naar het noorden en wapens en cash worden weer de andere kant op naar Mexico en de drugsbazen gesmokkeld. De overheid schat dat alleen al in 2019 zeker 17.000 personen om het leven zijn gekomen door schietpartijen met de gesmokkelde wapens.

De zaak tegen de wapendealers volgt op een eerdere aanklacht van Mexico tegen grote wapenmakers als Glock, Beretta en Smith & Wesson. In die zaak eiste het land maar liefst 10 miljard dollar van de bedrijven.