Foto ter illustratie.

Miljoenen aan goud(staven) en geld gepakt in koffers op luchthaven Schiphol

De marechaussee heeft bij controles op Schiphol grote hoeveelheden goud en cash onderschept.

Alleen al deze maand wist de marechaussee in totaal ruim 56 kilo goud te onderscheppen met een waarde van ruim 2 miljoen euro. In totaal zijn vier mensen aangehouden op verdenking van witwassen, meldt de marechaussee.

Bij de controle van de bagage van een man op 3 september werd circa 25 kilo goud gevonden. Verder zat er ook 8500 euro cash in de koffer. De verdachte was op weg naar Dubai en kon geen goede verklaring geven over de herkomst van het goud en geld. Hij is aangehouden op verdenking van witwassen. Verder onderzoek leidde vervolgens naar een bedrijfspand in Enschede. Tijdens een doorzoeking werd nog eens 29 kilo goud gevonden en 42.000 euro cash.

Op 6 september was het wederom raak en trof de douane twee kilo goud aan in de bagage van een Italiaanse man en vrouw die van Dubai naar Italië reisden. Het stel is aangehouden op verdenking van witwassen. Twee dagen later werd een Turkse man gepakt met 100K cash. Ook hij kom geen goede verklaring geven voor de herkomst van het geld en is aangehouden.

De marechaussee doet verder onderzoek naar de goudsmokkel en mogelijke witwaspraktijken van de verschillende verdachten. Als later blijkt dat het goud en geld afkomstig is van criminele activiteiten gaat de opbrengst naar de Staatskas.