Miljoenen euro’s aan ketamine gepakt bij invallen FIOD na tip via Meld Misdaad Anoniem

De FIOD heeft na een anonieme tip onder meer voor miljoenen euro’s aan ketamine gepakt bij invallen op meerdere locaties.

Vorige week heeft de FIOD tijdens een grootschalig onderzoek vier verdachten aangehouden, zeven doorzoekingen verricht en beslag gelegd op miljoenen euro’s, onroerend goed en meerdere bankrekeningen. De verdenking is witwassen en illegale handel in ketamine. De Raadkamer van de rechtbank te Amsterdam besloot maandag dat de twee hoofdverdachten, een 54-jarige en een 56-jarige man uit de regio Amsterdam, de gevangenhouding in gaan.

Tijdens de actie waren ruim 150 mensen van de FIOD, Douane en politie betrokken. Er vonden doorzoekingen plaats op zeven locaties in Amsterdam, Almere, Soest, Weesp en Vinkeveen in zowel woningen, bedrijfspanden als opslagloodsen. Hierbij werden administratie, PGP-telefoons, luxe goederen zoals tassen en horloges, dure auto’s waaronder een Porsche Macan, een Jeep, een BMW en 80.000 euro contant geld in beslag genomen. Daarnaast werd voor miljoenen euro’s beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen.

In de woning van de vader van een van de verdachten werd 185 kg ketamine aangetroffen. De partij heeft een waarde van rond de 4,5 miljoen euro. Ketamine is een pijnbestrijder en narcosemiddel. Het valt onder de Geneesmiddelenwet en zonder vergunning of doktersrecept, is het produceren, verhandelen of in bezit hebben van ketamine strafbaar.

Het vermoeden is dat een van de twee hoofdverdachten gebruik maakte van een systeem van ondergronds bankieren bij het witwassen van de illegaal verkregen vermogen. Het onderzoek toont volgens justitie vermoedelijke financiële linken naar Spanje, Dubai en Hong Kong. In verband met het onderzoek hiernaar vonden er een aantal dagen later nog twee doorzoekingen plaats in Nieuw-Vennep en Nieuwe Wetering. Hierbij werd nog een vijfde verdachte aangehouden en werden twee vuurwapens, 220.000 euro contant geld en een gebruikershoeveelheid ketamine in beslag genomen. De verdachten zitten vast en het onderzoek is in volle gang.