De politie heeft tijdens een internationale actiedag vijf verdachten aangehouden inzake witwassen. Agenten hebben invallen gedaan op zes locaties in Amsterdam en Tel Aviv. Daarbij is beslag gelegd op miljoenen euro’s aan onder meer onroerend goed.

Het onderzoek richt zich op een 64-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van witwassen en belastingfraude. Het vermoeden is dat hij via verhullende constructies met familie in het buitenland de beschikking heeft over vele miljoenen zonder dat daar legale inkomsten tegenover staan. Verdachte kocht van
dit vermogen onder andere panden in de binnenstad van Amsterdam. Zijn 60-jarige vrouw wordt ook verdacht van belastingfraude en witwassen.

Naast de aanhouding van de man en zijn vrouw zijn nog drie verdachten aangehouden in Amsterdam. Het gaat om familieleden van de man en zij worden verdacht van witwassen. De FIOD heeft doorzoekingen gedaan op vier locaties in Amsterdam en twee doorzoekingen in Tel Aviv. Bij actie is beslag gelegd op drie panden in Amsterdam en op bankrekeningen in Nederland en Luxemburg.