De politie heeft bij invallen in een onderzoek naar spookbewoning onder meer miljoenen euro’s cash, vuurwapens en dure horloges aangetroffen en in beslag genomen.

Uit een onderzoek van het team financieel-economische criminaliteit (FINEC) van de politie-eenheid Den Haag bleek dat in de Haagse wijk Ypenburg in enkele grote appartementencomplexen bewoners verblijven die dat zo anoniem mogelijk proberen te doen. De politie heeft vanochtend invallen verricht en drie personen aangehouden. In totaal zijn ruim dertig woningen in Ypenburg, Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en een pand in Rotterdam doorzocht.

De hoofdverdachte in het onderzoek, een 43-jarige Nootdorper, zou via zijn bedrijf feitelijk de woningen gehuurd en weer verhuurd hebben aan de spookbewoners. De aangehouden 36-jarige Rijswijker en 57-jarige Zoetermeerder hadden samen met de hoofdverdachte een ander bedrijf. Ook via dit bedrijf zouden woningen zijn gehuurd en verhuurd aan spookbewoners. De verdachten zouden, volgens de recherche, veel huur contant hebben ontvangen en via de bedrijven hebben witgewassen.

Bij de actie zijn naast de hoofdverdachten ook nog vijftien andere verdachten aangehouden in de spookwoningen. De arrestaties werden gedaan na de vondst van miljoenen euro’s cash, vijf vuurwapens en verdovende middelen die in verschillende woningen werden aangetroffen. De gemeente heeft een van de woningen direct gesloten wegens drugshandel.

In een groot aantal woningen heeft de politie geld en waardevolle spullen in beslag genomen. Het gaat om miljoenen euro’s aan contant geld, veertien voertuigen, meerdere exclusieve horloges en grote hoeveelheden dure merkkleding.