Miljoenen euro’s, grote hoeveelheden drugs en tientallen aanhoudingen in onderzoek pgp-netwerk ANOM

De Nederlandse politie heeft tientallen verdachten opgepakt en grote hoeveelheden drugs en geld in beslag genomen in het onderzoek naar een versleuteld pgp-netwerk.

Op basis van de informatie uit de onderschepte berichten vonden de afgelopen weken in verschillende landen acties plaats. Zo hield de politie in Nederland tot nu toe 49 verdachten aan, werden 25 drugslocaties (productie-, opslag- en tableerlocaties) opgerold en nam de politie onder andere grote hoeveelheden drugs, acht vuurwapens en ruim 2,3 miljoen euro in beslag. Bij een reeks politieacties gisteren, zijn in heel het land verschillende aanhoudingen verricht en diverse doorzoekingen gedaan.

Na de ontmanteling van Sky ECC beleefde ANOM, de pgp-dienst die door de FBI werd opgezet, een opmars. Honderden criminele samenwerkingsverbanden maakten er volgens de politie uiteindelijk gebruik van. Criminelen waren in de veronderstelling dat de dienst veilig was en prezen het onderling aan als hét platform waarvan je gebruik moest maken, omdat het absoluut betrouwbaar zou zijn. Niets bleek minder waar.

In Nederland was tijdens dit onderzoek een grote rol weggelegd voor de Landelijke Eenheid. Het onderzoek gebeurde onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Voor deze grootschalige operatie ontwikkelde de Landelijke Eenheid innovatieve software waarmee miljoenen berichten kunnen worden geanalyseerd en geduid. Deze software werd beschikbaar gesteld aan Europol, zodat deze dienst de data kon analyseren. De uitkomsten stelde Europol beschikbaar aan andere landen.