© OM

Miljoenen gepakt bij invallen voor smokkel grootste partij cocaïne (23.000 kilo) ooit naar Nederland

De politie heeft invallen verricht in verband met de smokkel van 23.000 kilo cocaïne naar Nederland. Hierbij werd onder meer in een pand in Schiedam 3 miljoen euro cash aangetroffen.

Het gaat om een internationale actie waarbij opsporingsdiensten in Nederland, België, Duitsland, Spanje en Paraguay betrokken waren. Het onderzoek draait om een absoluut recordvangst vorig jaar in o.a. de haven van Hamburg. Er zijn nu tientallen verdachten aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het mega drugstransport van ruim 23.000 kilogram.

De Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid, hield drie verdachten aan en er is gezocht in acht panden in Nederland en drie in Spanje. In een woning in Schiedam trof de politie een bedrag van 3 miljoen. Er is beslag gelegd op vier woningen, waaronder een luxe villa van 5 miljoen euro in Spanje en op luxe goederen. De drie verdachten, mannen tussen 26 en 29 jaar oud uit Schiedam en Den Bosch, zijn ingesloten voor verhoor. In Duitsland, België, Marbella en Paraguay viel de politie gelijktijdig binnen voor doorzoekingen. In België en Duitsland zijn tientallen verdachten aangehouden en waren er doorzoekingen.

In de haven van Hamburg troffen douaniers tijdens een controle op vrijdag 12 februari 16.174 kilo cocaïne aan in drie containers. Informatie uit de risicoanalyses van de Nederlandse Douane had geleid tot een controle van de containers. De drugs waren verstopt in 1728 blikken met plamuur, wat gebruikt wordt om scheuren en gaten in bijvoorbeeld een muur glad te strijken. Het drugstransport was aangekomen aan boord van een containerschip uit Paraguay, dat via Tanger en Rotterdam de Noord-Duitse havenstad had bereikt. De containers zouden vermoedelijk worden doorgevoerd naar Nederland.

De vrachtbrief vermeldde als geadresseerde de verdachte in Nederland. In het contact dat volgde met de Nederlandse politie en Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek naar de man gestart. Uit verder onderzoek werd duidelijk dat hij ook gelinkt kon worden aan elf containers die vanuit Panama onderweg waren naar de haven van Antwerpen. In de containers zaten ladingen ananas, makreel, inktvis en hout.

De Belgische douane controleerde de betreffende containers met behulp van een scan. In een container met blokken hout werd vervolgens ongeveer 7.200 kilo cocaïne aangetroffen. De verdachte tussenpersoon, een 28-jarige man, had zich enige tijd daarvoor telefonisch gemeld in de haven met de bedoeling de containers vrij te krijgen.

Uit informatie in het Sky ECC onderzoek kon de politie aan de hand van pgp-berichten de de nu aangehouden verdachten in beeld krijgen. Het onderzoek naar grootschalige drugssmokkel wordt voortgezet en meer aanhoudingen in zowel binnen- als buitenland worden niet uitgesloten.