Miljoenen in beslag in onderzoek oplichting met nepadvertenties bekende Nederlanders

De FIOD heeft invallen verricht en een verdachte aangehouden voor oplichting met bitcoin advertenties met bn’ers.

Uit onderzoek kwam een criminele organisatie in beeld met een grootschalig netwerk. Er werden nepnieuwscampagnes opgezet waarbij de identiteit van bekende Nederlanders en Nederlandse nieuwswebsites werden misbruikt. Een nieuwsartikel heeft bijvoorbeeld als titel ‘Speciale Berichtgeving: De meest recente investering van (naam bekende Nederlander) verbaast experts en maakt grote banken doodsbang’. Vervolgens wordt omschreven dat een bekende Nederlander bij een bekend televisieprogramma te gast was en hij of zij vertelde over een maas in de wet om rijk te worden en dat de bekende Nederlander iedereen op het hart drukt om snel van deze geweldige kans te profiteren voordat grote banken deze mogelijkheid voorgoed dwarsbomen.

Op woensdag 22 september is er een aanhouding verricht en zijn er doorzoekingen gedaan in het strafrechtelijk onderzoek naar de criminele organisatie. Een man van 29 jaar is voor verhoor meegenomen. De doorzoekingen vonden plaats in kantoren en woningen in Amsterdam, Velserbroek maar ook in Zweden. Er is voor miljoenen aan beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, een scooter, horloges, cryptovaluata en bankrekeningen in binnen en buitenland.

Het strafrechtelijk onderzoek richt zich op de activiteiten in Nederland maar er zijn ook activiteiten geconstateerd in het buitenland. Er zijn gegevens van meer dan een miljoen personen aangetroffen op een server in beheer van de criminele organisatie. Het vermoeden bestaat dat er tienduizenden personen over de hele wereld uiteindelijk geld hebben ingelegd, waarmee de criminele organisatie tientallen miljoenen aan vergoeding heeft verdiend. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.